Gastro Junior 2015

GASTRO JUNIOR – BIDVEST CUP 2015

SOUTĚŽNÍ ÚKOL – OBOR ČÍŠNÍK

ZHODNOCENÍ SOUTĚŽE, OBOR ČÍŠNÍK

Vážení kolegové a kolegyně,

ráda bych se s Vámi podělila o svoje postřehy předsedkyně hodnotící komise národního kola soutěže GASTRO JUNIOR BRNO 2015 – BIDVEST CUP v oboru číšník.
V prvé řadě vyzdvihnu kreativitu v prostření jídelních stolů a v použitém inventáři jak na jídelních stolech, tak i na servis pokrmů a nápojů a také na jejich přípravu.
Současně si dovolím pochválit Vás za výběr soutěžících. Odmyslím-li si jejich nervozitu při soutěži, jsem přesvědčena, že by mohli být nadějí a přínosem pro gastronomii v oblasti obsluhy.

Je mi líto, že se stále opakují v podstatě stejné chyby, přestože je na ně upozorňováno každý rok. Pokusím se vypsat ty nejzásadnější:

  1. usazení hostů – postoj, oslovení, uvedení ke stolu, použití příručníku, usazení ve správném pořadí (ČH a Hostitel),
  2. představení – postoj, použití příručníku,
  3. postavení pracoviště – dbát na ekonomické rozmístnění inventáře na pracovním stole, volba adekvátního inventáře na suroviny a jeho množství, postavit pracoviště tak, aby host viděl na práci číšníka, umět tzv. svou práci prodat – zviditelnit
  4. provedení úkolu – rychlost, odbornost, nekřížit ruce a cesty, vynechat kuchařské techniky, zbytečně často nepoužívat slůvko „PROSÍM“, neprezentovat prázdný inventář, prezentovat tak, aby bylo na výrobek vidět sedícími hosty
  5. servis úkolu – nezapomínat na pořadí hostů (ČH a Hostitel), používat správně příručník
  6. komunikace – vytvořit příběh, předat zajímavosti, nepopisovat pracovní postup, nepodávat informace o množství vitamínů, nerostných látek, nasycených a nenasycených mastných kyselinách a podobně
  7. překládání – používat překládací příbory, vyloučit kávové lžičky, kleštičky a pinzety, stejně tak kuchařské náčiní (metličky, paličky,…), využívat bezpečné překládání – mohu-li pracovat oběma rukama, tak je využiji
  8. kreativita – dobrou myšlenku a nápad se snažit dotáhnout, nikoli zmařit nesmyslnou činností, inventářem, rozložením na talíři, ozdobou…

Snažila jsem se vybrat nejpodstatnější nedostatky, které se dají snadno odstranit. Budete-li mít zájem, mohu na červnový seminář připravit některou z výše jmenovaných oblastí a tak přispět ke sjednocení provedení. Své návrhy, prosím, posílejte na mou mailovou adresu (je uvedena na stránkách AČČR) nejpozději do 15. 4. 2015, abych ukázku i s časovou dotací na diskuzi mohla po projednání zařadit do programu semináře.

Těším se na Vaše podněty a jsem s pozdravem

Bc. Blanka Musilová

předsedkyně hodnotící komise oboru číšník

PF 2015

 

Výsledky 21. ročníku soutěže GASTRO JUNIOR BRNO 2015 - BIDVEST CUP k tisku

Rozlosování škol do jednotlivých dnů soutěže k tisku zde

Regionální kolo Ostrava - výsledky zde

Propozice a přílohy – Finále MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE GASTRO JUNIOR BRNO 2015 – BIDVEST CUP.

Výsledky I. regionálního kola Praha – Klánovice.

Cukráři

22. 10. 2014 Sředa k tisku

23. 10. 2014 Čtvrtek k tisku

22. - 23. 10 Středa a čtvrtek k tisku

Číšníci

22. 10. 2014 Sředa k tisku

23. 10. 2014 Čtvrtek k tisku

22. - 23. 10 Středa a čtvrtek k tisku

Kuchaři

22. 10. 2014 Sředa k tisku

23. 10. 2014 Čtvrtek k tisku

22. - 23. 10 Středa a čtvrtek k tisku

 

21. ročník propozice - kuchař, cukrář, číšník

Nový soutěžní úkol a kritéria zde