Deodorant nebo antiperspirant?

Potíme se všichni. Je to přirozený proces, kdy tělo takto vylučuje škodlivé látky. V letních měsících je tento stav intenzivnější. Více řešíme, jaký účinný prostředek zdárně vyhraje boj nad neesteticky působícími fleky od potu. Většina podléhá svodům reklamy, aniž by došlo k uvědomění, jaký je vlastně rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem. Pak v některých případech se nelze divit, že mnohé dívky a ženy řeší na různých diskusních fórech neúčinnost produktu. Výběr adekvátního přípravku je prvořadým kritériem v rámci efektivního účinku.
 
 dívka ležící na podlaze
Deodorant
 
Úlohou deodorantu a jeho účel, který plní, je překrytí a netralizace lidského pachu. Vzhledem k tomu, že tyto přípravky nezabraňují potu, při jejich použití se tedy člověk normálně nadále potí. Předností je, že většina deodorantů je bez obsahu hliníku. Disponují antibakteriálním účinkem. Obsahují alkohol, který se však brzy vypaří. Vzhledem k tomu, že jejich účinnost je krátkodobější, je tak vhodné je používat častěji, tj. několikrát za den.
 
 nádobky na kosmetiku
Antiperspirant
 
Eliminuje pocení a to tak, že dochází k uzavření vývodu potních žláz. Tímto dojde k „uzamčení“ a pot se nedostane ven z těla. Proto jsou antiperspiranty efektivní proti vylučování potu. Délka účinku závisí na několika faktorech, jako například vaše intenzita pocení, složení daného výrobku, obsah soli hliníku apod. Disponují delší efektivností. Oproti deodorantům rozhodně, ale i tak je třeba častější aplikace během dne.
 
V rámci antiperspirantů se neustále hovoří a řeší jejich škodlivost, zejména pro jejich obsah aluminiových solí. Lze se tak dočíst, že toto může mít negativní vliv na vznik rakoviny. Tento fakt nebyl vědecky prokázán. Antiperspiranty jsou nadále bez prokazatelných problémů používány.
 
Jak správně aplikovat?
 
Antiperspiranty i deodoranty jsou k dostání jak ve variantě spreje, krému, gelu, v tuhé formě apod. Rovněž si lze vybrat, zda upřednostníte přípravek parfemovaný či bez parfemace. I když jsou tyto produkty určeny pro každodenní a časté používání, je vhodné je aplikovat na čistou pokožku. Avšak není doporučováno ihned po oholení.

Publikováno v Nezařazené