Cibule stojí za slzy

Cibule stojí za slzy post thumbnail image

Možná si řeknete „obyčejná cibule“. Snad proto, že je nejpoužívanější zeleninou v české kuchyni. Kuchaři a kuchařky ji vyhledávají především pro její výraznou chuť. Možná ale netušíte, že pokud doma máte cibuli, máte doma velký zázrak. Cibule má totiž spoustu zdravých a léčivých účinků na naše zdraví. Je to ohromný silák, protože si dovede poradit s celou řadou onemocnění a přepere téměř všechny bacily.
sklizeň cibule
Kde se cibule vlastně vzala?
Cibuli jistě znali již v dávnověku, ještě v době, kdy lidé neznali písmo. První záznamy o cibuli známe jen díky vyrytým obrázkům. První písemné zmínky se objevují v egyptských papyrech z let 3200 před naším letopočtem, nebo také z hliněných tabulek Sumerů. Dále se o ní zmiňuje také Bible a učené knihy, a to právě hlavně v souvislosti s léčebnými účinky. Již v těchto dávných dobách cibule patřila k základním potravinám. Zaslouží si také čest druhého místa v řadě koření, a to hned po soli. Staří Římané si ji například brávali na daleké cesty, kdy ji pravidelně konzumovali, aby se preventivně bránili proti nemocem. Do Evropy ji však dovezl až Kryštof Kolumbus.
cibule ve vodě
Cibule, cibulka, cibulička
Dnes se cibule pěstuje v mnoha různých odrůdách, které se liší nejen tvarem, ale také velikostí, barvou a chutí. Na světě najdeme přes tři sta druhů cibule. Nejrozšířenějším druhem je cibule kuchyňská, kterou je možné jíst jak syrovou, tak vařenou, pečenou, grilovanou i dušenou.

Účinný lék a přírodní antibiotikum
Cibule obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, jako je například železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód a další. Malá cibulová hlavička je tak velkou zásobárnou životně důležitých a prospěšných látek. Využít se tak dá jako prevence proti nachlazení a chřipce, ale i dalším nemocem, jako je třeba arterioskleróza, vysoký krevní tlak, zánět ústní dutiny, zažívací potíže, nechutenství, astma, cukrovka, bolesti břicha, srdeční potíže či hnisající rány.
červená cibule
Nežádoucí účinky
Při krájení cibule se uvolňují látky, které se samovolně mění v dráždivý plyn, na který reagují naše oči tak, že slzné žlázy začnou produkovat slzy.
Jistě mi však dáte za pravdu, že cibule a především její skvělé účinky nám za ty slzy stojí.

Related Post